[ Pobierz całość w formacie PDF ]
włoskie 10%, laskowe 8%. Bogate zródło wapnia - soja, migdały,
orzechy; żelaza - fasole, soja, soczewica, orzechy); B1 - soja,
54
orzechy B2 soja; B6 - soja, soczewica, orzechy; magnezu - fasole,
soja, orzechy, migdały.
Zauważmy jednak jak wielkie jest bogactwo białka, co powinno
nas skłaniać do oszczędnego ich spożywania. Orzechy najlepiej jeść
codziennie, ale tylko po kilka sztuk.
Kilka uwag o sztuce odżywiania
Ważne jest nie tylko, co jemy, ale jeszcze ważniejsze jak jemy.
Pierwsza i najważniejsza uwaga: proste, nieskomplikowane poży-
wienie. Im posiłek bogatszy, tym większe problemy z trawieniem,
im posiłek prostszy, tym mniej energii zużywamy na trawienie, a
przyswajanie jest lepsze. Kolejna ważna uwaga - regularność. Po-
winniśmy jeść o stałych porach, gdyż nasz żołądek zapamiętuje
czas posiłku i przed nim. Kilkanaście minut wcześniej, zaczyna wy-
dzielać soki trawienne. Jeśli nie zjemy regularnie to soki, bardzo
kwaśne, będą niszczyć naszą błonę śluzową żołądka, wrzody, no-
wotwory, biorą się między innymi z tej nieregularności. Jeśli już
jemy, to w spokoju, dobrym nastroju, z dziękczynieniem.
Niezmiernie ważną kwestią jest to, aby nie jeść więcej jak 2-3
razy dziennie. Lekarze zalecają 4-5, ale jest to nic innego jak nie-
znajomość naszego organizmu. Przeciętny posiłek, śniadanie czy
obiad, są w żołądku trawione około 5 godzin. W tym czasie żołądek
nasącza pokarm sokami trawiennymi, jeśli w tym czasie, 2-3 godzi-
ny po posiłku coś znowu zjemy, to trawienie jest wstrzymane na tak
długo, aż nowy pokarm nie osiągnie (ph) kwasowości starego, już
będącego w żołądku. Jeżeli nie zachowamy 5 godzin przerwy, to
pokarm będzie godzinami zalegać w żołądku, który jest ciepłym,
wilgotnym, ciemnym miejscem. Stąd szybka fermentacja i produk-
cja alkoholu, oraz toksyn: skatolu, fenolu i innych. Człowiek, który
nie zachowuje odpowiednich przerw jest pijakiem, codziennie za-
truwającym swój organizm alkoholem i toksynami, wyprodukowa-
nymi przez niego samego w żołądku! Oto, do czego prowadzi igno-
rancja. Rano pomiędzy 6:00-9:00, człowiek ma największe za-
potrzebowanie na energię, a organizm wypoczęty po nocy, najlepiej
pracuje. Dlatego najobfitszy posiłek dnia to śniadanie, pózniej krzy-
55
wa wchłaniania powoli maleje, aby około godziny 15:00, gwałtow-
nie spadać, w związku z tym, drugi ważny posiłek dnia powinien
być spożywany około godziny 13:00-15:00, z zachowaniem
minimum 5 godzin przerwy. Po tej godzinie nie powinniśmy już nic
jeść, gdyż nasz organizm nie wchłania tak jak rano. Jeśli koniecznie
musimy zjeść kolację, to owoce są najlepsze. Pokarm ciężej straw-
ny, nie powinien być jedzony. Kolacji nie powinniśmy spożywać
pózno, przed spaniem. Ponieważ większość ludzi nie stosuje się do
tego modelu, wieczorem jedząc najobficiej, stąd zródło całego
mnóstwa chorób i przedwczesnej śmierci. Jest to dla człowieka nie-
zbyt wygodny system, gdyż przyzwyczailiśmy się do obżarstwa, ale
jest to jedyny zdrowy system. W ciągu dwóch posiłków możemy
mądrze dostarczyć naszemu organizmowi to, co potrzebuje. Nawet
jabłko czy orzech pomiędzy posiłkami zakłóca trawienie, powo-
dując ogromnie ujemne skutki zdrowotne. Lekarze lubią mówić
rzeczy przyjemne pacjentom, aby ich nie stracić, aby mogli na nich
zarabiać. Natomiast my nie pomagamy ludziom za pieniądze, dlate-
go możemy mówić całą prawdę, także nieprzyjemną. Bez tego,
wszelka pomoc i leczenie nie mają sensu. Wegetarianizm jest obec-
nie modny i modne są różne szkoły gotowania, ale mody prze-
mijają. Natomiast prawdziwa wiedza dietetyczna i medyczna prze-
trwają mody. Nie można w jednej książce napisać wszystkiego o
zdrowiu, dlatego wiele kwestii tu nie jest poruszonych. Ukazujemy
jedynie sprawy najważniejsze z punktu widzenia zdrowia czło-
wieka. Wierzymy, że mądry czytelnik będzie zachęcony, aby dalej
zgłębiać zasady zdrowia i szczęśliwego życia, zdrowie jest zbyt
cenne, aby oddać je w ręce laików, to jest lekarzy. Musimy sami za-
dbać o swoje zdrowie, mądrze zastanawiając się nad tym, co nam
się podaje. Poziom wiedzy medycznej i dietetycznej w Polsce jest
żałośnie niski, a symbolem tego jest popularność tak niebezpiecznej
i szkodliwej dla człowieka diety, jak dieta Kwaśniewskiego. Pora
zastanowić się nad przyczyną naszych chorób i dolegliwości.
56
P R Z E P I S Y
Zupy
Ugotować zupę jest bardzo prosto. Wystarczy mieć wywar z wa-
rzyw, a nie mięsa, jeśli jakiegoś warzywa dodamy więcej, to uzy-
skamy odpowiedni rodzaj zupy. Zupę możemy wzbogacać kaszą,
ryżem, makaronem razowym, płatkami zbożowymi, proteiną sojo-
wą, strączkowymi. Ważne, aby zupa była gęsta. Jeśli jest za rzadka,
to możemy ją podprawić mąką zmieszaną z mlekiem sojowym.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]