[ Pobierz całość w formacie PDF ]
- W dalszej kolejnoÊci wrzucamy mi´so na bardzo goràcy t"uszcz i obsmaÝamy z na ostrym ogniu obu stron, aby pozamykaç wszelkie
pory mi´sa.
- Gdy mi´so jest juÝ zrumienione, zalewamy go winem,
- dodajemy czosnek i reszt´ Êliwek,
- przykrywamy naczynie i wk"adamy do pieca.
- Po upieczeniu podajemy mi´so pokrojone w plastry,
- polane sosem spod pieczeni zag´szczonym uprzednio odrobinà màki.
schab z dzika
Sk"adniki:
- 800 g schabu z dzika,
- 300 g kie"basy i w´dzonki z dzika,
- 1 "yÝka papryki w proszku,
- 100 g s"oniny,
- 50 g màki,
- 1 cebula,
- 1 szkl. Êmietany,
- 1 szkl. bulionu,
- sól i pieprz
Plan dzia"ania:
- S"onin´ pokroiç w kostk´, wrzuciç na patelni´.
- Schab pokroiç w lekko skoÊne kotlety, obt"uc lekko pi´Êcià, posoliç i popieprzyç z obu stron.
- Nast´pnie kotleciki obtoczyç w màce, strzepaç lekko nadmiar.
- Gdy ze s"oniny wytopià si´ skwarki (ale jeszcze nie sà rumiane), wrzuciç kotlety na t"uszcz i szybko obsmaÝyç (ok. 1,5 min. na kaÝdà
ze stron).
- Mi´so Êciàgnàç z patelni.
- Do skwarków wrzuciç bardzo drobnà poci´tà cebul´ lub startà przez grube oczka tarki i zrumieniç.
- Âciàgnàç z ognia, wsypaç papryk´ w proszku i rozpuÊciç jà w t"uszczu,
- dolaç zimnego bulionu i postawiç ponownie na ogniu.
- Gdy bulion si´ zagotuje, wk"adamy do niego mi´so i dusimy razem ok. 10 min.
- W´dzonk´ pokroiç w plastry, kie"bas´ w talarki i dodaç do mi´sa na patelni.
- Ca"oÊç dusiç do momentu, gdy schab zmi´knie i b´dzie gotowy do jedzenia.
- Uwaga! Nie moÝna dopuÊciç do przypalenia papryki, wobec czego naleÝy podlewaç ca"oÊç bulionem w razie potrzeby.
- Popieprzyç sporo i posoliç do smaku.
- Podawaç mi´so ozdobione kleksem Êmietany.
51
W´drówka 93 Cypryjskiski smak
[ Wo"owina w winie ] [ OÊmiornica w winie ] [ SmaÝone sardynki ] [ Sa"atka CHORIATIKI ] [ Dorada w winie ]
wo"owina w winie
Sk"adniki:
- 600 g wo"owiny
- 500 g ma"ych cebul´k
- 1/2 szklanki oliwy
- 2-3 liÊcie laurowe
- 2 szklanki czerwonego wina
- 3 "yÝki octu winnego
- kawa"ek kory cynamonowej
- sól, pieprz
Plan dzia"ania:
- Rozgrzaç w garnku oliw´, tak aby by"a ciep"a, nie wrzàca.
- Mi´so pokroiç w doÊç grubà kostk´ i posoliç, po czym wrzuciç do rozgrzanej oliwy.
- Gdy mi´so si´ zarumieni naleÝy je wyjàç z garnka "yÝkà cedzakowà (powinno byç delikatnie obsmaÝone).
- Gdy mi´so jest wyciàgni´te do oliwy moÝna wrzuciç cebu"ki.
- Powinny si´ one równieÝ lekko obsmaÝyç (2-3 minuty).
- Gdy cebu"ki si´ zez"ocà wyciàgamy je z garnka.
- Do garnka z oliwà ponownie wk"adamy mi´so i dodajemy do niego wino i ocet.
- Nast´pnie dodajemy liÊcie laurowe, cynamon (kora) i nieco pieprzu.
- Ca"oÊç powinna si´ dusiç oko"o 20 minut pod przykryciem.
- Po 20 minutach wrzucamy cebu"ki, mieszamy i dalej dusimy, tak Ýeby mi´so by"o mi´kkie.
oÊmiornica w winie
Sk"adniki:
- 1 oÊmiornica (moÝe byç mroÝona)
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 liÊcie laurowe
- kawa"ek kory cynamonowej
Plan dzia"ania:
- OÊmiornic´ naleÝy pokroiç na doÊç spore kawa"ki i wrzuciç go do garnka pod którym jest ogie’,
- naleÝy trzymaç jà tak d"ugo dopóki ca"y p"yn z niej nie odparuje.
- Nast´pnie do garnka wlewamy wino, oliw´, liÊcie laurowe i kor´ cynamonowà.
- To powinno si´ dusiç na jak najmniejszym ogniu (oko"o 30minut).
- NaleÝy sprawdzaç czy jest wystarczajàca iloÊç p"ynu,
- jeÊli nie oÊmiornic´ moÝna podlewaç wodà.
- OÊmiornica gotujàc si´ powinna wch"onàç wino.
smaÝone sardynki
Sk"adniki:
- 500 g sardynek (byle nie z puszki)
- 100 g màki
- 1 cytryna
- 1/2 szklanki oleju
Plan dzia"ania:
- Sardynki ca"e (z g"owà, nie patroszone) naleÝy panierowaç w màce.
- Na patelni trzeba rozgrzaç oliw´ (w Polsce moÝe byç olej, gdyÝ oliwa jest droga),
- gdy t"uszcz jest goràcy (nie moÝe byç za goràcy bo si´ spalà, za zimny bo wch"onà t"uszcz) na patelni´ k"adziemy ryby.
- Sardynki smaÝymy w g"´bokim t"uszczu, po usmaÝeniu powinno si´ je po"oÝyç na papierowy r´cznik i nieco je wytrzeç z t"uszczu.
- Na koniec na z"ociutkie, chrupiàce ryby wyciskamy duÝo soku z cytryny.
- Sardynki jemy razem z g"owami i wn´trznoÊciami.
sa"atka CHORIATIKI
Sk"adniki:
- 1/4 kapusty (bia"ej)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]