[ Pobierz całość w formacie PDF ]
GOTOWANIE JEST PROSTE Grzegorz Ostrowski
Ï% str. 43
CoÅ› na zÄ…b, czyli szybkie przystawki
sposób przygotowania:
1. Rybę kroję cienko w kawałki o boku mniej więcej 2 x 3 cm.
2. Zwilżonymi tezu dłońmi nabieram niewielkie porcyjki ryżu i lekko
naciskając nadaję im owalny kształt. Na kawałku ryby rozsmarowuję
odrobinę wasabi. Porcję ryby i ryżu dociskam do siebie tak, aby wasabi
znalazło się w środku, starając się nie zniszczyć kształtu.
3. Nigiri-zushi układam na deseczce ryżem do dołu.
4. Podaję z miseczkami wypełnionymi sosem sojowym.
Kappamaki - sushi z ogórkiem
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Grzegorz Ostrowski
GOTOWANIE JEST PROSTE Grzegorz Ostrowski
Ï% str. 44
CoÅ› na zÄ…b, czyli szybkie przystawki
czas: 25 minut
trudność: średniołatwe
liczba porcji: 6-8
koszt: trochÄ™ kosztuje
kalorie: troszeczkÄ™
składniki:
2 szklanki ryżu shari, najlepiej ciepłego (przepis poniżej)
2 średnie świeże ogórki
10 płatów wodorostów nori
pasta wasabi
sos sojowy
sposób przygotowania:
1. Pastę wasabi mieszam z sosem sojowym i napełniam tyle małych
miseczek, ilu będzie biesiadników.
2. Ogórki obieram i kroję je w długie, wąskie paski.
3. Płaty wodorostów nori ogrzewam lekko nad ogniem, uważając, aby ich
nie przypalić. Rozkładam płat nori na sudare - macie do sushi,
chropowatą stroną do góry. Na nim kładę porcję ryżu i rozsmarowuję go
drewnianą łopatką na grubość ok. pół centymetra, zachowując pusty
pasek wodorostów u góry. Na ryżu, bliżej dolnego brzegu kładę paski
ogórka.
4. Lekko naciskajÄ…c zwijam sushi, pomagajÄ…c sobie matÄ… (lekko jÄ… unoszÄ…c),
również przy jej pomocy, nadaję sushi walcowaty kształt. Po usunięciu
maty odkrawam nierówne boki, a rulon kroję na kawałki "na jeden kęs"
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Grzegorz Ostrowski
GOTOWANIE JEST PROSTE Grzegorz Ostrowski
Ï% str. 45
CoÅ› na zÄ…b, czyli szybkie przystawki
ostrym nożem, opłukując go w zimnej wodzie i wycierając po każdym
cięciu.
5. Czynności powtarzam z wszystkimi płatami nori.
6. Sushi układam na drewnianej tacy. Podaję z miseczkami wypełnionymi
sosem sojowym wymieszanym z pastÄ… wasabi.
Ryż shari do sushi
czas: 90 minut
trudność: średniołatwe
liczba porcji: 6-8
koszt: trochÄ™ kosztuje
kalorie: troszeczkÄ™
składniki:
2 szklanki ryżu krótkoziarnistego
tezu:
5 łyżek octu ryżowego
łyżka cukru
łyżeczka soli
5 łyżek wody
sposób przygotowania:
1. Ryż bardzo dokładnie myję pod bieżącą zimną wodą, przebieram go
i odsÄ…czam na sicie.
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Grzegorz Ostrowski
GOTOWANIE JEST PROSTE Grzegorz Ostrowski
Ï% str. 46
CoÅ› na zÄ…b, czyli szybkie przystawki
2. Zalewam go zimną wodą i odstawiam na pół godziny - niech w tym czasie
wchłonie wodę. Po tym czasie ryż ponownie odsączam i zalewam w
płaskim garnku wodą w proporcji 1 : 1,2 i przykrywam. Wstawiam garnek
z ryżem na silny ogień i doprowadzam do wrzenia. Gotuję tak 3 min., po
czym dwukrotnie zmniejszam siłę ognia - na 5 min. i na kolejne 15 min..
Na koniec wyłączam ogień, ale zostawiam ryż pod przykryciem jeszcze na
ok. 10 min. Nie zaglÄ…dam!
3. Gdy ryż dochodzi przygotowuję tezu, poprzez wymieszanie wody z octem
ryżowym solą i cukrem. Jeszcze gorący ryż rozkładam w dość płaskim
naczyniu i spryskuję go mieszaniną tezu. Mieszam ryż ostrożnie, starając
się nie uszkodzić ziarenek, jednocześnie schładzając go przy pomocy
wachlarza.
4. Lekko schłodzony ryż jest gotowy do użycia.
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Grzegorz Ostrowski
GOTOWANIE JEST PROSTE Grzegorz Ostrowski
Ï% str. 47
Jak skorzystać z wiedzy zawartej w pełnej wersji ebooka?
Jak skorzystać z wiedzy zawartej w pełnej
wersji ebooka?
Aby uzyskać dostęp do pozostałych materiałów zawartych w tym ebooku,
wystarczy że wejdziesz na stronę http://gotowanie.zlotemysli.pl/
Oczywiście tylko pod warunkiem, że chcesz nauczyć się szybko i dobrze
gotować, i aby Twoje dania robiły wielkie wrażenie na gościach.
Dlaczego z poradnikiem Gotowanie jest proste
gotowanie jest takie Å‚atwe, a przygotowane potrawy
takie smaczne?
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Grzegorz Ostrowski
[ Pobierz całość w formacie PDF ]